Presentaties

Interview met Hans Crombag: Tussen recht (wal) en psychologie (schip) Harald Merckelbach

 

Memory Science:  In the U.S., the Netherlands, and beyond….  Elizabeth F. Loftus

For four decades, I have studied the tricks that memory can play. These studies have shown that you can alter people’s memories for the details of past events. And  they have shown that people can be led to develop entire memories for events that never happened – “Rich false memories.” Two Dutch scientists – Wagenaar and Crombag – have contributed important research to this field that I love…..and provided decades of friendship as well.

Willem Albert Wagenaar en de zaak Demjanjuk: een geval van Zivilcourage Douwe Draaisma

Op het moment dat Wagenaar het verzoek kreeg op te treden als getuige à decharge in de zaak-Demjanjuk, leek het oordeel dat Demjanjuk als ”Iwan de Verschrikkelijke” oorlogsmisdaden had gepleegd in het vernietigingskamp Treblinka al vast te staan. Na zijn toezegging werd hij geconfronteerd met een regen van kritiek, vaak van persoonlijke en uiterst vijandige aard. Douwe Draaisma bespreekt de aanloop naar Wagenaars getuigenis en diens analyse van de identificatieprocedure. Hij eert het optreden als een overtuigend geval van Zivilcourage.

De memorabele invloed van Crombag en Wagenaar op de rechtspraak Peter J. van Koppen

De invloed van Hans Crombag en Willem Albert Wagenaar verliep via vele wegen. Ik zal een aantal van die wegen bewandelen en proberen te schatten hoe groot de invloed is geweest. De invloed is soms onverwacht maar ook anders dan Hans en Willem Albert zich voorstelden.

Memoria Aeterna: Waarom Crombag en Wagenaar niet vergeten kunnen worden Henry Otgaar

Mythes over het geheugen bestaan alom. Denk aan verdringing, fotografisch geheugen of de mythe dat kinderen zwakke getuigen zijn. In deze presentatie presenteer ik nieuw onderzoek dat laat zien dat geheugenillusies vaker voorkomen bij volwassenen dan bij kinderen, dat je in je eigen leugen kunt geloven, en dat herinneringen bestaan waarin je niet meer gelooft. Verder zal ik vanuit mijn werk als getuige-deskundige een aantal zaken bespreken waaruit blijkt dat in de rechtszaal geheugenmythes aan de orde van de dag zijn.